Mats Edman, tidigare vd för Appelberg och senast chefredaktör för Dagens Samhälle har kört i gång bolaget Premium Reality Media. För Beaconomist berättar han om framtidsplanerna.

Mats Edman avgick 7 mars från jobbet som publisher på Dagens Samhälle efter en schism med delar av styrelse och redaktionen. Nu jobbar han fram en plan för ett eget medieföretag.  Med sig på har han Calle Ericsson, som senaste jobbade som vd på Appelberg och även gjort inhopp på Dagens Samhälle.

– Vi driver ett projekt. Vi testar om det finns förutsättningar att skapa en kanal på nätet som bygger på datadriven kvalitetsjournalistik, eller som vi kallar det, premiumjournalistik, säger Mats Edman, och lägger till:

– Det finns en efterfrågan av kvalitativ information byggd på fakta och statistik kring de stora samhällsfrågorna, som integration.

Mats Edman och Calle Ericsson ser ett fönster för affärsidén i en misstro för medierna som de anser breder ut sig.

– Enligt Novus tror 60 procent att medierna vinklar för att ge läsarna sin egen bild, 70 procent tror att medierna vinklar för att få fler klick.

Centralt för Mats Edman och Calle Ericsson är därför en helt neutral journalistik.

– Vi har ingen agenda.

De två åker just nu runt för att träffa folk och finansiärer.

– Vi har pratat med engagerade samhällsmedborgare med mer pengar på banken än de behöver. De är bekymrade över polariseringen, de hårda orden, personangreppen och över hur det går för Sverige. De är trötta på åsikter och pajkastning, de tycker att känslor styr medierna och att Facebook skapar algoritmer som skapar personliga åsiktskorridorer.

Där vill Mats Edman och Calle Ericsson bygga ett alternativ.

– Vi ska inte ha några ledarskribenter och krönikörer. Vi vill ha klassisk journalistik kopplad till en kraftfull faktamotor, databaser som ger faktastöd.

Förebilder?
– Economist, säger Calle Ericsson.

Nate Silvers FiveThirtyEight, ska man titta på. Bonniers Kit är intressant, inte affärsidén, men sättet att visuellt presentera komplicerade frågor. Jag älskar deras videosnuttar, även om de har rippat NowThis rakt av och jag vet inte hur de ska få ihop affären. Peter Santessons Kvartal är intressant. Det finns också intressanta tankesmedjor som Brooklyn institute. De är lika bra att läsa som de stora amerikanska dagstidningarna, säger Mats Edman.

Mats Edman och Calle Ericsson siktar på att bygga en betaltjänst på nätet.

– Vi tror inte det ska vara gratis. Vi tror inte vanliga medborgare är beredda att betala. Ska vi lyckas, måste det finnas affärsnytta som göra att företag och organisationer känner att det är så viktigt att ha access för att få tillgång till affärskritisk information. Det handlar om kvalificerad information som går att omsätta i pengar och som normalt in i helvete svårt att få tag på, säger Mats Edman.

Hur ska ni jobba med databaser?
– Du har ett ämne, som förslaget på att unga nyanlända ska få gå före i kön på friskolor, då kan vi till koppla in databaser över hur exempelvis friskolorna presterar och går ekonomiskt.

Mats Edman och Calle Ericsson siktar på en rejäl investering.

– Ska man göra det bra, måste man lägga mycket på utvecklingen av tjänsten och ha en kvalificerad desk med erfarna redaktörer och ett antal säljare som besöker kund.

Hur mycket pengar?
– 20-30 miljoner är en rimlig gissning.

Mats Edman och Calle Ericsson söker investerare som tror på affärsidén

Går det att få in pengarna?
– Absolut. Det finns hur mycket pengar som helst. Riskkapital är ingen bristvara. Sven Hagström gav bort några miljoner till Blank Spot Project. Men det är välgörenhetspengar och inte intressant för oss. Vi vill inte ha in filantroper och välgörenhetspengar i projektet utan finansiärer som ser det som en möjlig investering, säger Mats Edman.