Under 2014 satsade Norrlands Guld på innehåll i marknadsföringen, Stefan Garvander, produktchef för Norrlands Guld berättar om strategierna som ledde till ett stålande contentår.

– Innehåll är lite av ett modeord. Norrlands Guld använder sig av flera olika sorters marknadsföring. Det är inte så att vi på senare tid har sagt att nu måste vi använda oss av content marketing, vi har alltid satsat på kommunikation som når fram, berör och förmedlar vårt budskap, säger Stefan Garvander, produktchef för Norrlands Guld.

Målgruppen definieras som alla med intresse för att dricka en kall och god öl. Det huvudsakliga målet med marknadsföringen är att människor ska ha Norrlands Guld som förstahandsval vid nästa inköpstillfälle. Just nu följer kommunikationen devisen "Kall öl, hurra hurra". Oberoende av hur marknadsavdelningen väljer att stämpla sina aktiviteter så finns det en röd tråd av innehåll i företagets alla kanaler.

Höstens reklamfilm blev en musikvideo som gjordes i samarbete med reklambyrån Apornas PlanetVideon är två minuter lång och har uppmärksammats både för att vara rent underhållande men också på grund av att musiken håller på egen hand. Via Youtube och Facebook har musikvideon fått nära en miljon visningar, och låten har spelats över 80 000 gånger på Spotify.

I somras spelade Norrlands Guld in en intervjuserie på festivalen Way Out West med hjälp av mediebyrån Håkansson UnitedProgrammet heter "Way Out West Sessions" och gjordes i samarbete med festivalen, flera av artisterna ställde upp på intervjuer. Teddybears Stockholm, Markus Krunegård, Linda Pira och Hurula var några av de som medverkade. Totalt har programserien haft över 860 000 visningar. 

Det kanske mest iögonfallande resultatet är det som företaget åstadkommit på Facebook. Content marketing-byrån Content Innovation har stöttat Norrlands Guld i framtagandet av en humoristisk linje för materialet i sociala medier.

– Vi har lyckats få en riktigt bra räckvidd på Facebook, i snitt 55 procent organisk räckvidd. Det är mycket jämfört med 2-6 procent som anses var standard. Och vi har en interaktionsgrad på nästan 9 procent, den går att jämföra med mycket låga tal på runt 0,1-2 procent som andra varumärken verkar få hålla till godo med.

Varför tror du att engagemanget på Facebook har gett så goda resultat?
– Jag tror det beror på att vi jobbar aktivt med innehåll och uppdateringar som har glimten i ögat. Vi jobbar mycket med att ta fram intressant och underhållande innehåll. Humor är en viktig del i all vår kommunikation och det fungerar extra bra på Facebook där de flesta hänger för att hitta en stunds underhållning.

Norrlands Guld samarbetar även med pr-byrån FLB Europa för att stärka närvaron i press och öka varumärkets digitala spridning.

Varför väljer allt fler företag att jobba med innehåll i marknadsföringen?
– Det beror nog främst på att människor som konsumerar media har en större valfrihet nu än tidigare. Vi har fått möjlighet att göra urval av det vi vill se och det ställer krav på företagen. Det går inte längre att smacka upp en reklamfilm på tv och tro att man får goda effekter av att avbryta tittaren. Istället måste man anta utmaningen att producera material som kunderna söker sig till på egen hand.

Stefan Garvander ser alla leverantörer av öl på marknaden som konkurrenter. Han nämner Falkon, Pripps och Carlsberg för att exemplifiera men vill inte peka ut något varumärke som mer konkurrenskraftigt än något annat. 

Vad är den största utmaningen med att marknadsföra Norrlands Guld?
– En stor utmaning är att välja rätt bland alla de nya möjligheter att kommunicera som dyker upp hela tiden, och välja de som är rätt för just Norrlands Guld. Men det ser jag som en intressant utmaning, inte ett problem.  

Se mer här:
https://www.youtube.com/watch?v=FCL03jBBJHk
https://www.youtube.com/channel/UCpW7UmgACFbEmA1bhB8Ot_Q