När riskkapitalbolaget EQT, lanserar sin nya, digitala hotellkedja HTL, är förebilden flygbolag som SAS och taxiföretag som Uber förebilden snarare än andra hotellkedjor när det gäller att skapa de rätta användarupplevelsen.

HTL öppnar just nu sitt andra hotell i Stockholm, på Upplandsgatan. Lanseringskampanjen säger en hel del om vad hotellet vill vara.  Kampanjen går ut på att användare kan paxa ett av tio hotellrum under en minut. Därefter blir rummet tillgängligt för andra besökare att ta. Den som har rummet vid ett givet klockslag vinner en hotellövernattning.

HTL försöker ligga i framkant med design av Concept Stockholm och rum som trots att de knappt rymmer sängen är försedda med åtta eluttag, usb och tv-skärmar som kan anslutas trådlöst till dator och mobil. Besökarna kan checka in i förväg via mobilen och kan också använda mobilen som dörrnyckel. Någon reception finns inte på hotellet, men skenet bedrar, hotellet är bemannat dygnet runt, men tanken personalen ska ägna sig åt att välkomna gästerna i stället för att sitta bakom en disk.

Gül Heper är affärschef för HTL. Hon har aldrig jobbat på hotell förut. Men väl på Nespresso, Absolut och på byråsidan.

– Jag kommer in för att skapa något som inte finns tidigare i branschen.

Nu sköter hon lanseringarna av HTLs hotell med en kollega. Hon har just uppdaterat tv-skärmarna med nytt innehåll via molnet. Det gör hon med några knapptryckningar. Tv-skärmarna rymmer även den för hotell så obligatoriska stadsguiden. HTL låter bloggare, som Maria Soxbo, och andra personligheter, skriva guiderna.

Målgruppen för hotellet är den moderna resenären.  Det innebär "citynära" hotell, bra service och hög kvalitet.

– Våra kunder vill ha kontroll över sitt resande. De gör som jag gör när de letar efter boende, de skriver en fråga på Facebook och frågar var de ska bo och göra.

Därför försöker HTL bygga ett nätverk och få sina gäster att berätta om sina upplevelser.

– Vi vill att alla gäster ska bli bra ambassadörer.

Hur jobbar ni systematiskt för att få personer att agera era ambassadörer?
– I grunden har vi har skapat ett varumärke som går som en röd tråd genom hela upplevelsen. Efter att ha varit på hemsidan, ska de känna igen sig på hotellet. Varumärkesupplevelsen ska vara äkta och genuin. Det är det viktiga.

Gül Heper hämtar inspiration från Uber och SAS.

– Där fick vi inspiration till våra mobila app med nyckeln. Det ska vara superenkelt för användaren.

Även e-handlarna har tjänat som förebild i utvecklingen av HTL.

– Vi har tittat på de bästa e-handelssajterna. Vi har inspirerats av Apples enkelhet när man köper en Ipad. Kunderna vet exakt vad de får.  Hos oss väljer de rumstyp, frukost, de köper vad de vill och ingen tvingar dem.

Användarna ska kunna testa olika variationer och hela tiden få priset för de olika alternativen presenterade.

– De ska enkelt kunna kombinera olika varianter och räkna ut priset, säger Gül Heper och berättar att snittresenären går igenom 17 sajter.

– Det är väldigt tidskrävande.

Vad är nästa digitala steg?
– Vi fortsätter att utveckla mobilnyckeltekniken. Vi ska vara en innovativ hotellkedja, vi jobbar hela tiden med att göra hemsidan och appen bättre. Det viktigaste är att alltid vara relevant. Vi kommer aldrig att ta in något som inte är relevant, som att färgsätta belysningen i hotellrummet. Det är en leksak, hellre kvalitet, personlig service och smarta digitala lösningar.


HTLs EXTERNA LEVERANTÖRER
In the Cold. Står bakom lanseringskampanjen.
Hetras: administrativt system
Workmatrix: hotellbokningssystem
Zaploz, Kaba, nyckeltsystem
Daytona: Hemsida
Great Works: Cityguide
Fredrik Pallin och Linus Norberg, pr på frilansbasis