SLAGET OM FRONT END. I maj kom beskedet om att ägaren The North Alliance skulle fusionera sina två digitala byråer svenska Nansen och norska Making Waves. Nu riggar byrån om sig för att bli en leverantör inom digital transformation och ge sig in i röran i mitten dit alla söker sig.

Det är Jonathan Pettersson som ska navigera fram en koloss bestående av 400 anställda i Sverige, Norge, Polen och USA och med en omsättning på runt 500 miljoner kronor.

Han återkommer ofta till begreppet digital transformation.

–  Digital transformation kan man ha många olika uppfattningar av. På tio personer får du 12 definitioner. Jag tycker att termen omfamnar alla de områden ett bolag behöver jobba med. Vi har jobbat länge med detta, men termen har kommit till i takt med att ämnet har hamnat högt på agendan hos ledningsgrupper och styrelser i stora bolag.

Digital transformation, som av andra kanske skulle översättas till digital ångest, har användarna som utgångspunkt för Making Waves.

– Det man i grund och botten snackar om när det gäller digital transformation är att konsumenter ställer nya krav på sina leverantörer och de tjänster de använde dagligen. Termen UX lanserades för 10-12 år sedan. Då som nu pratades det om att teknik, design och affärsutveckling möts. Vi ser samma karta nu men med ett annat spektra. Det är användarupplevelser alla måste leverera på, säger Jonathan Pettersson och förklarar vad som skiljer jämförT med mitten av 2000-talet:

– För 10 år sedan låg fokus på design. Designbyråer hade stor makt över hur sajterna skulle utformas. I dag är det funktion och upplevelser som är viktigt. Gmail är inte särskilt designat men väldigt användarvänligt. Vi var tidiga med att få till arbetssätt som innebar att teknik och design arbetade tätt ihop. Det har varit vår styrka.

När Jonathan Pettersson ska dra hur Making Waves ska bli en spelare inom digital transformation listar han fyra områden på presentationen:

användarna/kunderna
– I stället för att ett företag ser till vad det har att utgå ifrån i form av produkter och tjänster, utgår man ifrån vad användarna vill köpa. Det är en stor förändring i mindset och som Uber och Airbnb är slitna men bra exempel på. Företagen måste bli kundorienterade på riktigt.


affärsmodellerna
– Det andra är att det digitala genomsyrar hela organisationer i dag. Förut talade man nästan uteslutande om själva gränssnittet emot. Kundkanalerna, appar eller webbar, är fortfarande superviktigt, men i tillägg utvärderar man ständigt hur man med hjälp av digitala produkter och tjänster hitta helt nya affärsmodeller.

organisation
– Digitaliseringen påverkar hela organisationer och våra uppdragsgivare behöver organisera sig för att snabbt kunna identifera, testa och implementera nya möjligheter. Man behöver en del nya rollbeskrivningar och man behöver jobba med att ta bort interna silos

interna processer
– Den fjärde delen som digital transformation berör handlar processer och arbetssätt. Det kan handla om allt från intranät till specifika systemstöd som underlättar försäljning, tillverkning eller logistik.

Detta låter ju inte som en vanlig webbyrå precis?
– Det är riktigt. Men det är vad som behövs om man ska vara med på den spelplan som håller på att etableras. Tidigare var man it-konsult, design-byrå eller managementkonsult. Det var väldigt tydligt för kunderna. Nyligen hade vi en kund vars mediabyrå positionerade sig kring digital transformation. Det säger mycket om att alla byråer tenderer att röra sig åt samma håll.

Hur behöver ni rusta er för att möta front end-området dit alla är på väg i dag, reklambyråer, managementbyråer och webbyråer och it-bolag och content-byråer?
– Vi har alltid varit starka på teknik och design. Vi jobbar med att stärka oss inom rådgivning som traditionellt sett har dominerats av managementkonsulter som har varit duktiga på nya affärsmodeller på ledningsnivå. Men det som är extra tydligt i den något otydliga spelplan som uppstår är att den största framgångsfaktorn utgörs den kompetens man lyckas attrahera. När alla står i mitten och säger samma sak, bir det avgörande att bygga miljöer där de bästa inom alla viktiga områden trivs och vill jobba. Att personalen är vår främsta resurs blir mer påtagligt än någonsin.

Hur ska ni attrahera de bästa spelarna, är det pengar?
– Pengar är alltid pengar. Men vi vet att våra medarbetare också vill jobba med innovativa saker och känna att de bidrar till förändring och förbättring. Man vill jobba i snabba team, gärna multidisciplinärt, som kan implementera idéer snabbt. Det går vår personal i gång på. Där tror vi att vi en styrka gentemot våra nya typer av konkurrenter som har en historik av att utveckla bra strategier men saknat förmåga att exekvera. I alla fall digitalt.

Kommer det att bli som i reklambranschen, att ni säljer in namnkunniga konsulter till era uppdragsgivare och kommer det i så falla att växa fram it-konsulter med starka personliga varumärken?
–  Jag tror att det blir mer teamwork med olika kompetenser. Det är snarare många konsulter som ska jobba bra tillsammans. Det borde tala för att enskilda namn blir mindre viktigt.

Vilken position ska ni ha?
– Vi vill hjälpa våra kunder att ge sina kunder fantastiska användarupplevelser. Med vår långa erfarenhet av att designa och utveckla har vi en jättebra position som samarbetspartner för bolag som ska möta morgondagens kunders behov.

Jonathan Pettersson lägger till:
– Vi ser också att vi kan bidra med att föra in konsument-tänk in i b2b-företag (företag som säljer till andra företag). Privat är vi mer digitalt mogna än vad vi är på jobbet. Hemma använder vi Facebook och Instagram och sätter på larmet med en app medan vi nästan använder faxen när vi gör saker på jobbet. De unga som vuxit upp med Snapchat har andra förväntningar hur det ska fungera på jobbet.


Ni finns i USA. Hur skiljer sig era olika marknader?
– USA är stort och det märks. Där finns de bästa och kanske också de sämsta produkterna. Där finns Facebook och Google men sedan ser vi att den amerikanska b2b-världen långt efter. Där används faktiskt fax på riktigt. I Norge ligger den offentliga sektorn långt fram med tuffa krav på digitalisering.

Slutligen, vilken marginal tycker du är godkänd?
– Vi börjar på 10 procent i år så ökar vi från det.