Linda Hörnfeldt är vd och grundare av branschorganisationen Influencers of Sweden (tidigare Better Bloggers) som riktar sig mot sociala medier-influerare. Hon har en bakgrund som webbdesigner och inom kommunikation och pr. Hon har även sin egen blogg Lalinda.se . Här delar hon med sig av sina bästa tips till alla som driver eller vill starta en egen blogg. 

Vad är det första en bloggare behöver tänka på när hen ska starta en blogg? 
– Vad är syftet? Ska bloggen drivas som en business eller som en hobby? Jag tror att det beslutet är avgörande för vilken approach och väg man sedan tar med bloggen, säger Linda Hörnfeldt.

 Vilka är de övergripande stegen i att starta en blogg?
– Det beror helt på ambitionsnivån och syftet med bloggen. Men några saker man ska fundera på är om man vill ligga på egen domän eller hos en bloggportal, vem som är ens målgrupp och hur ofta man ska uppdatera. 

Hur ser marknaden för bloggar ut i dag och vilka är de senaste trenderna? 
– Även om bloggandet går ner så är sociala profiler starkare än någonsin. Har man en tydlig strategi, driv och något att säga så kan du absolut fortfarande slå igenom i bloggosfären. Fler och fler får dessutom upp ögonen för bloggare som marknadsföringskanal. Där har vi bara sett början.

Hur ska bloggaren tänka kring innehållet i bloggen?
– Bilder är väldigt viktiga, både kvaliteten och kvantiteten. Håll innehållet luftigt och lättläst och ha gärna med bilder på dig själv, de bygger relation och förtroende.

Vad är det som skapar genomslag i blogginlägg? 
– Personlighet och känslor. Det är när man bjuder in människor i ens liv och ens tankar som man bygger den där superviktiga relationen som är avgörande för bloggens framgång.

Hur ska bloggaren tänka kring publiceringsschema och mängden content? 
– Jag brukar säga att ju oftare du uppdaterar, desto fler läsare kommer du få och det stämmer rätt bra. Läsarna kommer ju tillbaka oftare om du uppdaterar ofta. Dock ska man ju inte bränna ut sig och uppdatera fem gånger om dagen, då är kvalitet bättre. Det som är viktigast är kontinuitet, uppdatera hellre en gång i veckan varje vecka än fem gånger en vecka och sedan ingenting på en månad.

Vilka fällor är lätta att hamna i som oerfaren bloggare och hur kan bloggaren undvika dem? 
– Man stirrar sig blind på siffror och glömmer varför man började blogga. Det måste finnas en passion, ett driv bakom, annars kommer du aldrig lyckas. Fokusera på att skapa bra innehåll så kommer läsarna komma. Och börja inte försöka dra i samarbeten innan du fått en stadig läsarskara, fokusera på att bygga bloggen först.

Vilken roll spelar rörlig bild i bloggar 2017? 
– Video är så klart det hetaste men är inte för alla. Jag tycker man ska testa på video men tvinga dig inte om du inte tycker det är roligt. Åter igen, det måste vara kul det du gör, annars kommer du inte palla med.

Hur ska bloggaren marknadsföra och nå ut med bloggen?
– Läs på om SEO (sökmotoroptimering) och skapa närvaro i sociala medier. Och var inte rädd för att dela på din privata Facebook, dina vänner är dina största fans.

Vad skiljer en bra och en dålig blogg, enligt dig? 
– Jag är en visuell person och gillar snygg design. Ett generiskt utseende drar ner intrycket, du ska se på din blogg som ett skyltfönster. Är det inte snyggt kommer ingen in i butiken och börjar läsa bloggen. Sedan är en bra blogg antingen personlig eller informativ, beroende på ämne. Gärna båda. Är du inte personlig är du utbytbar.

Vilka bloggar läser du själv och varför tycker du att de är bra? 
Sandra Beijer har varit min favoritbloggare i 10 års tid. Hon är väldigt personlig, tar väldigt bra bilder och varierar sitt innehåll så det aldrig blir enformigt eller tråkigt.

Hur ska bloggaren tänka kring mätning? 
– Precis som alla företagare är det viktigt att hålla koll på sina siffror när man vill göra business. Unika besökare i veckan och sidvisningar är det som oftast efterfrågas i branschen. 

Hur mycket kostar det att starta och driva en blogg? 
– Det beror så klart helt på ambitionsnivå igen. Det kan vara så billigt som några hundralappar per år för egen domän och webbhotell och ligger du på till exempel blogg.se kan det vara helt gratis.

LINDA HÖRNFELDTS FEM SNABBA TIPS FÖR ATT SKAPA OCH DRIVA EN BLOGG
* Ha klart för dig själv ditt “varför” redan från början.
* Hobby eller business - detta beslut kommer att avgöra din strategi.
* Investera i dig själv, kunskap och utrustning, det gör skillnad. 
* Låt ingen få dig att tro att det du gör är trivialt och löjligt. 
* Bli medlem i Influencers of Sweden för mer proffsråd.