Med framväxten av vr-teknologin öppnas en ny byråmarknad öppna sig med vr-specialister inom olika branscher. Beaconomist har pratat med tre av dem.

Faviana Vangelius, vd på Svrvive
Hur har ni positionerat er på marknaden och vad erbjuder ni era kunder?
– Vi har valt att positionera oss som en virtual reality-spelstudio. Vi är vår egen utgivare och ger därmed ut våra egna spel utan någon publicist. Våra spel är byggda för premium-vr, vill säga headsets som HTC Vive, Oculus och Playstation VR. Det vi erbjuder våra kunder är berättelser och upplevelser som skapar starka känslor. Det ger en möjlighet till eskapism och äventyr, där våra spelare får uppleva nya världar. 

Hur ser marknaden ut?
– Idag drivs marknaden framförallt av det hårdvarukrig som pågår. Flera stora aktörer likt Sony, Samsung, Google, Facebook och HTC utmanar varandra för att erbjuda konsumenterna en teknologi som är lättillgänglig, av hög kvalité och prisvärd. Samtidigt som hårdvarutillverkarna vidareutvecklar respektive headset växer marknaden med hjälp av det innehåll som skapas. Vi som idag utvecklar VR-upplevelser kan jämföras med de utvecklare som byggde de första apparna för smartphones. Konkurrensen är otroligt viktigt för VR-marknaden då denna driver ned kostnaderna för konsumenterna samtidigt som VR-upplevelser av högre kvalité skapas. 

Vilka andra byråer finns det på marknaden?
– Vr-sfären växer otroligt snabbt och ibland känns det som att det dyker upp nya aktörer varje dag. Det kan tyckas skrämmande, men vi ser det bara som ett tecken på att intresset för vr ökar. I framförallt USA, Storbritannien, Frankrike, Sverige, Kina och Tyskland växer marknaden. Det finns exempelvis andra vr-spelstudios likt Owlchemy Labs och Neat Corporation, Boldarc som bygger realtidsvisualiseringar till den svenska bygg- och fastighetsmarknaden och Warpin Media som kopplar samman varumärken med vr-utvecklare. Utöver detta finns det flertalet aktörer som utvecklar vr för forskning, hälsa och utbildning. 

Hur stor kan den här marknaden bli?
– Det kommer att dröja några år innan vr får sitt stora genomslag i det breda samhället, men marknaden kommer att bli enorm. 2016 var det år early adopters beställde sina premium-headsets och många fick uppleva mobil-vr för första gången. Vi vill bygga starka upplevelser som uppskattas av spelarna, men vilken plattform eller headset som kommer att vinna hårdvarukriget är omöjligt att säga. Vi följer branschutvecklingen och växer tillsammans med marknaden. Redan idag finns det miljontals människor som upplever vr-spel, snart följer ännu fler branscher efter, som turism, utbildning, forskning och arkitektur. 

Vad har ni för egna mål på marknaden?
– Vårt mål är att bli en världsledande vr-spelstudio. Vi vill ligga i framkant när det kommer till att utveckla för nya teknologier och vi vill alltid sätta spelaren först genom att utveckla vr-spel som ger starka känslor och upplevelser.  

Vad är det konkret som efterfrågas idag och vilka är det som köper det här?
– Det som efterfrågas idag är längre spelupplevelser med starkare narrativ. Tidigt kom så kallade tech-demos (korta upplevelser, exempelvis bågskytte), men det spelarna nu söker är upplevelser med ett större sammanhang. Det efterfrågas även sociala vr-spelupplevelser (multiplayer), avslutar Faviana Vangelius. 

Svrvive AB registrerades 2016 och har inte offentliggjort första årsredovisningen.

Caroline Roth, vd på Warpin Media
Hur har ni positionerat er på marknaden och vad erbjuder ni era kunder?
– Vi ser oss själva som en strategisk partner till de stora varumärkena i xr-frågor (samlingsnamnet för vr, ar och mr). Vi tar helhetsgreppet om marknaden där både strategi, konceptualisering, produktion, distribution och eftermätning ingår. Vi ser att detta är ett absolut måste för att xr skall få den effekt våra kunder efterfrågar. Vi har tre grenar: Agency (kreativ innehållsproduktion), Lab (teknisk utveckling) och Product (volymprodukter vr-hårdvara) under vårt tak vilket ger oss en enorm fördel, säger Caroline Roth. 

Hur ser marknaden ut?
– Vi välkomnar all typ av tuff konkurrens - alla som är duktiga och brinner för detta driver ju branschen vidare och bygger denna plattform. I gengäld kan man säga att de som är på marknaden och inte är seriösa, gör att det finns en del VR produktioner som inte håller måttet varken konceptuellt eller kreativt. Det gör det svårare för oss i vårt arbete att lyfta XR som kommunikationsplattform. Efterfrågan är enorm, men mediet och angreppssättet är helt nytt. Därmed är det viktigt att man som bolag inte enbart levererar en 360 gradersfilm eller en vr- eller ar-produkt och inte sedan guidar kunden i hur man ska nå ut på marknaden för att innehållet skall få den spridning man vill. 

Vilka andra byråer finns det på marknaden som ni konkurrerar med?
– Idag finns mestadels produktionsbyråer för vr/360-film.  De är primärt globala aktörer som vi träffat under det gångna året. Det är snarare symbios än konkurrens. Vad det gäller ren konkurrens så ser vi inte att det finns någon byrå som har approcherat marknaden på det vis vi har. Vi är en strategisk, teknisk och kreativ partner till våra kunder och kan upphandla den bästa produktionspartnern för ett givet projekt, en one stop shop för xr kan man säga. Vi sätter stort värde på att knyta till oss de absolut bästa samarbetspartners och därmed kunna erbjuda en bra produkt som har kreativ höjd och som levererar på de utsatta brand-KPI'erna man satt upp tillsammans med kunden. 

Hur stor kan den här marknaden bli?
– Enorm. Goldman Sachs förutspår att vr går om mobil i användande år  2020.

Vad har ni för egna mål på marknaden?
– Vi ska erbjuda högkvalitativa leveranser och skapa xr produkter som genererar affärsnytta åt våra kunder.  xr är inte något man gör bara för att få pr, det är en kanal som bör vara i synk med det man gör kommunikativt i övrigt. Vi utvecklar även tekniska produkter i vårt lab och jobbar med forskning och utveckling på vår hårdvara. På så sätt vet vi att vi är med och driver innovation och marknaden vi verkar på. 

Vad är det konkret som efterfrågas i dag och vilka är det som köper det här?
– Mestadels 360-film då det är lättillgängligt (Facebook, YouTube, etc). Därmed har vi möjlighet att få räckvidd. Kunderna som är intresserade av detta och bortom 360° video är nog även de som hade hoppat på den digitala transformationen innan den var ett faktum. Kort sagt, de som ser vart marknaden är på väg. Vi har enorm respekt för de som kommer till oss och vågar ta the red pill, avslutar Caroline Roth. 

Warpin’ Media AB registrerades 2016 och har ännu inte offentliggjort någon årsrapport.

Tobias Fröberg, vd på Boldarc
Hur har ni positionerat er på marknaden och vad erbjuder ni era kunder?
– Tillsammans med våra kunder utvecklar vi anpassade applikationer inom fastigheter, inredning och industrin. Vi erbjuder dessutom en licensvara till arkitekter, säger Tobias Fröberg.

Hur ser marknaden ut?
– Efterfrågan på b2b-applikationer inom vr och ar har varit låg, men de ser ut att ta fart nu, inte minst med vr-headsets som årets julklapp. Av samma anledning har konkurrensen varit relativt låg eftersom inte marknaden varit där. Jag bedömer att marknaden kommer att öka nästintill exponentiellt de kommande åren.

Vilka andra byråer konkurrerar ni med på marknaden?
– Det är vissa aktörer som konkurrerar inom ett av de tre segment vi verkar inom. Det närmsta vi kan komma renodlade konkurrenter är dock Bybrick och Vobling som konkurrerar inom mer än ett av segmenten. Jag har dock ingen uppfattning av om de även utvecklar någon licensvara.

Hur stor kan den här marknaden bli?
– Hur stor som helst. Efter mobiltelefoni och internet är detta nästa stora leap.

Vad har ni för egna mål på marknaden?
– Vi ska bli en marknadsledande aktör inom våra segment med global verksamhet.

Vad är det konkret som efterfrågas idag och vilka är det som köper det här?
– Som jag varit inne på är det vr- och ar-applikationer inom fastighetsutveckling, inredning och industri/utbildning, avslutar Tobias Fröberg.

Boldarc registrerades 2014 och omsatte 1,7 miljoner kronor 2015 (brutet december). Företaget gjorde ett rörelseresultat på -1,6 miljoner kronor.