VECKANS STORYTELLER. Duon bakom sex-podden Alla Våra Ligg delar med sig av sitt historieberättande i podd-format. De är Beaconomists två Storytellers för veckan.

På Sveriges Annonsörers event AdDay stod Amanda Colldén och Anna Dahlbäck på scenen och pratade om deras mycket populära podd Alla Våra Ligg, Sveriges mest populära podd om sex. Sedan de startade podden i höstas 2016 har podden vuxit rejält och i samband med duons första livepodd gick de ut med sina riktiga identiteter, efter att i månader gömt sig bakom sina alias ”Linnéa” och Saga.

Beaconomist har pratat med duon om podden och deras planer på att utveckla varumärket till rörlig bild.

– I dag har vi en podd med väldigt många trogna lyssnare och vi känner att vi även vill börja med video också. Vi vill börja med Youtube och har en del idéer om när, vad och hur, men vi har bara inte lanserat det än. Men det är i pipen, säger Anna Dahlbäck.

När planerar ni att lansera?
– Kanske någon gång i juni eller juli, i sommar, säger Amanda Colldén.

Tänker ni liknande innehåll fast i rörlig bild?
– Precis, vi kommer fortsätta prata om sex, men kanske lite mer uppdelat och inte lika hårt nischat som i podden. Vi vill använda lite olika format och skapa en lite härligare fredagskänsla, säger Amanda Colldén.

Hur går tankarna kring vikten av rörlig bild för er?
– Det är något vi verkligen känner av, säger Anna Dahlbäck.

– Vi vill att formaten ska komplettera varandra, snarare än att det är något helt annorlunda eller något som känns upprepande, säger Amanda Colldén.

Ni har fått ett väldigt stort genomslag med podden, vad tror ni är den huvudsakliga anledningen till det?
– Att det skulle ha den effekten förvånar fan mig. Jag tror att en sak är att just heterosexuella män ges utrymme att snacka sex, för det känns som att det finns för få arenor där det görs. En annan sak tror jag är att vi utgår från personliga erfarenheter och inte snackar om det så teoretiskt, säger Amanda Colldén.

– Jag tror att det är lättare att ta till sig innehållet och att det är mer avväpnande när det är personligt. Det är inga experter som talar, utan vi ger verkliga och personliga exempel på hur det faktiskt kan se ut, berättar Anna Dahlbäck.

Duon är överens om att tonaliteten i podden är en del av genomslaget och att det krävs en särskild ton för att nå fram till lyssnarna på ett bra sätt eftersom att innehållet är intimt, för både programledarna och lyssnarna.

– Att skilja på sitt professionella och personliga jag är sån jävla bullshit. Jag är ju jag, alltid. Det är tråkigt att behöva särskilja några slags roller, och jag tror att tonaliteten liksom handlar om det, säger Amanda Colldén.

– Sen är vi bästa vänner sen vi var elva år. Den säkerheten märks säkert, säger Anna Dahlbäck.

Amanda Colldén fortsätter.

– Vi är inte heller ute efter att provocera. Vi förstår att vissa blir provocerade, men det är inget vi eftersträvar.

På vilket sätt provocerar ni?
– Bara att prata om sex innebär nog att vi provocerar många, säger Anna Dahlbäck.

Rent generellt finns det ju en press för podd-profiler att skapa innehåll varje vecka. Med tanke på hur ert innehåll till stor del bygger på era egna intima erfarenheter, känner ni av någon press?
– Ha ha, ja och jag tänker på det här 70 procent av min vakna tid, säger Amanda Colldén och skrattar lite innan hon forsätter:

– Jag är livrädd. Tänk om mitt och min pojkväns sexliv skulle bli dåligt. Eller då är det kanske också något att prata om. Men vi borde kanske lösa det först, innan jag delar med mig av det till 150 000 lyssnare.

Anna Dahlbäck flikar in:

– Det handlar också om att bjuda in rätt personer till podden. Grundidén var att ta in ett gammalt ligg till varje avsnitt, med ett specifikt tema för just det avsnittet. Men sen är det så att väldigt många lyssnare hört av sig och vill dela med sig av sina historier.

– Men sen är det ju också så att liggen faktiskt börjar ta slut, säger Amanda Colldén.

Hur ser det ut på produktionssidan?
– Det är vi två och sen har vi en producent från Bauer Media, säger Amanda Colldén.

Poddens lyssnare är fördelat 50/50 mellan tjejer och killar. Podden är som populärast bland 28-åriga män och kvinnor.

– Men det är också blandat. Vi hörde om någon 13-åring som lyssnat på vägen till träningen och kommit fram helt pionröd när hon insåg att hon lyssnat hela vägen utan hörlurarna. Sedan är väl den äldsta som hört av sig kanske 60 år gammal.

Det är ju en intressant utmaning ni står inför när själva lyssnandet genererar publiken när de ertappas med innehållet.
– Jag förstår och håller med. Jag hade också tyckt att det var pinsamt, men det kanske gäller alla poddar. Men jag upplever inte att det har varit något problem. Det är jättemånga som följer oss och hör av sig till oss och som står för att de lyssnar på podden, säger Anna Dahlbäck.

Vad har ni för målsättning härnäst?
– Vi har pratat om att göra möhippor men Youtube känns som nästa stora grej för oss. Utöver det vill vi även göra mer event, föreläsningar och rent visionärt vill vi få folk att snacka mer om sex. Vi vill göra ett avtryck under den här eran och se att folk har blivit mer öppna och mjuka och sårbara, säger Amanda Colldén.