Viacom International Media Networks (Vimn) lanserar nya abonnemangstreamingtjänsten Paramount Plus tillsammans med Com Hem, Canal Digital och Bredbandsbolaget.

Den nya svod-tjänsten Paramount Plus lanseras 11 oktober i Sverige och kommer att erbjuda film- och serieinnehåll från filmbolaget Paramount Pictures och utbud från Viacom-ägda kanalerna MTB och Comedy Central.

Sverige, Norge och Danmark är första länder att få ta del av tjänsten som fungerar som testmarknad för Vimn med Paramount Plus.

Streamingtjänsten kommer endast att vara tillgänglig för kunder hos Com Hem, Canal Digital och Bredbandsbolaget.

Vimn Nordics vd Andrea Sahlgren berättar om den nya tjänsten. 

– Med Paramount Plus gör vi något helt nytt. Det här är första gången som en svod-tjänst med filmer bara finns tillgänglig via partners, och inte direkt till konsumenterna, säger hon och berättar varför tjänsten lanseras i Norden först:

– De nordiska länderna är några av världens mest avancerade tv-marknader, med en stadigt ökande andel tittande via on demand-plattformar. Vi är dessutom högt digitaliserade och tittarna ställer höga krav på att få tillgång till innehållet på sina egna villkor. Paramount Plus kommer att möta den ökande efterfrågan och ge tillgång till både nya storfilmer och klassiker, som de se när och var de vill.

Andrea Sahlgren anser att efterfrågan på svod generellt är stor i Sverige, och större än i många andra europeiska länder.

– Vi märker att tittarnas beteende förändras, framförallt bland unga vuxna, och det ställer höga krav på hela branschen att kunna möta detta – bland annat med tjänster som gör att tittarna i större utsträckning kan ta del av innehållet på sina egna villkor.

Hur fungerar tjänsten och prenumeration på tjänsten?
– Exakt hur Paramount Plus kommer att utformas beror på operatören. Det kommer att vara en del av deras existerande erbjudande, inkluderat i olika paket, till exempel i Com Hems silverpaket, och inte som en fristående app. Storfilmer som har visats på bio kommer att finnas på Paramount+, innan de visas på tv och hos andra distributörer, tillsammans med ett bibliotek av Paramount-filmer och serier från Comedy Central och MTV.

Vimn ger sig in på svod-marknaden i Sverige. Vilka ser ni som era största konkurrenter?
– Då Paramount Plus lanseras i samarbete med våra operatörer, ser vi det främst som en möjlighet för dem att kunna stärka sitt erbjudande till sina kunder, samtidigt som vi får en möjlighet att bredda vår räckvidd för vårt innehåll. Vi ser det inte som att vi konkurrerar med andra svod-tjänster som riktar sig direkt till konsumenter.

Hur ska Vimn arbeta för att bredda utbudet på plattformen framöver?
– Vi har en spännande innehållsplan och kommer att fortsätta jobba tätt med Paramount Pictures för att leverera kvalitetsfilmer till tittarna.

Vad är målsättningen med den nya tjänsten?
– Vår målsättning är självklart att så många hushåll som möjligt ska få tillgång till Paramount Plus, samtidigt som vi möter den stigande efterfrågan från tittarna om att få tillgång till högkvalititvt innehåll när och var de vill.